MARIANNE HOUBEN

 

MARIANNE HOUBEN

 

OVER MIJ

Al vanaf mijn kindertijd ben ik gefascineerd door wat mensen beweegt, letterlijk en figuurlijk. Als kind hield ik al van dans (ballet) en muziek en nog steeds houd ik van beiden, nu in de vorm van Argentijnse tango en zingen.

Ik ging medicijnen studeren om het menselijk lichaam beter te leren kennen en begrijpen. Tijdens deze studie heb ik veel heb geleerd over anatomie, fysiologie en neurologie van het lichaam, maar ik miste een visie op de mens als geheel. Het zieke lichaam stond centraal, de mens met al zijn emoties, levenskracht en drijfveren ontbrak.

Na mijn doctoraal geneeskunde maakte ik de overstap naar de geestelijke gezondheidszorg en heb ik diverse opleidingen gevolgd, waaronder: psychomotorische therapie (PMT), lichaamsgerichte psychotherapie (Downing), dialectische gedragstherapie (DGT),  haptotherapie en sensorymotor psychotherapy. (SP)

Als professioneel therapeut werk ik sinds 1990 met volwassenen, met zowel ernstig getraumatiseerden en verwaarloosden als met mensen die met een klein zetje weer zelf op weg kunnen. Hechtingsproblemen, trauma en verwaarlozing hebben mijn speciale aandacht. Mijn fascinatie voor wat mensen beweegt is er alleen maar groter van geworden.

Visie

Lichaam en geest zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als mensen in contact zijn met zichzelf (dwz: in contact met hun lichaam, hun behoeften, gedachten, emoties en levensdoel) en van daaruit met anderen, is het steeds opnieuw schitterend om te zien wat voor kracht en potentie vrijkomt.

Aangeleerde patronen zijn diep verankerd in ons. Ze zijn zo vertrouwd dat ze ons zelf niet meer opvallen.  Cognitieve therapie helpt om de bewuste patronen te begrijpen die via het expliciete geheugen bereikbaar zijn maar hierdoor gaat het vaak nog niet anders voelen of lukt het niet om anders te doen.

Lichaamsgerichte therapie biedt de ingang naar de onbewuste, impliciete herinneringen en patronen waardoor deze in het bewustzijn komen en veranderd kunnen worden.

Dan gaan mensen zich anders voelen en gedragen, ze worden anders.

Opleidingen en werkervaring

 • Universitaire studie geneeskunde, Radboud Universiteit Nijmegen (1979-1984)
 • Opleiding Lichaamsgerichte therapie bij Ad Stemerding (1985-1987)
 • Voortgezette Opleiding Psychomotorische Therapie, Hogeschool van Amsterdam (1988-1992)
 • Geregistreerd lid van de Nederlandse Vereniging voor Psychomotorische Therapie sinds 1993
 • Opleiding Body-oriënted Psychotherapie van G. Downing, Amsterdam (1995–1998)
 • Supervisoropleiding Vaktherapie, Hogeschool Windesheim in Zwolle (2001-2003)
 • Geregistreerd A-supervisor van de Nederlandse Vereniging voor PMT sinds 2003 tot 2021
 • Intensieve 10-daagse training Dialectische gedragstherapie (2006)
 • Opleiding haptotherapie bij het Instituut voor Toegepaste Haptonomie in Berg en Dal (2007- 2010)
 • Opleiding Sensorymotor Psychotherapy level 1 en 2 (2014-2017)
 • Complex trauma (J Fisher) (2018-2019)

Ik werk vanaf 1990 als psychomotorisch therapeut binnen GGz-instellingen in achtereenvolgens Utrecht, Raalte, Ermelo, Barneveld en Arnhem.
Sinds 2004 werk ik bovendien als vrijgevestigd therapeut vanuit praktijk Voor de Verandering in Beekbergen.

Vanaf 2017 werk ik bij Melody Psycare te Arnhem, een kleinschalige GGz-instelling voor complex trauma en problematische gehechtheid.

Vanaf 2018 geef ik met Jolan Roose vanuit 2thepoint scholing op het gebied van trauma en hechting aan diverse professionals.